O MAGOSTO
No mes de Novembro, a castaña recupera a importancia que o millo e a pataca
lle arrebataron nas lareiras galegas hai varios séculos. Nestes días rendeselle
culto, é o Magosto.
O aire das frías noites do 1 e o 11 de novembro levou sempre en Galicia o recendo
das castañas asadas. O Magosto era o tempo que os galegos reservaban para honra-las
colleitas, despois do equinoccio, un costume que nestes últimos anos se intenta recuperar.
Proclamada de novo raíña, o queixume da castaña mentres é cociñada
convida a compartir con familiares e amigos as horas nocturnas alumeados polas faíscas
da lareira e a luz das lapas baixo o ceo raso.
Ó rito que acompaña a noite non lle falta de nada. Festa de mozos e mozas, eles traen
o viño tinto novo -o primeiro da colleita do ano-, mentres elas xuntan os froitos.
Di o refrán: "Por San Martiño faise o magosto con castañas asadas e viño ou mosto".
Novembro representa, en terras galegas, o tempo do Magosto e o comezo da
temporada da matanza do porco.
Por San Martiño celébranse reunións en casas e barrios durante as que se comen castañas
asadas acompañadas por chourizos e polo primeiro viño tinto da colleita do ano.
RECURSOS PARA O MAGOSTO:
https://sites.google.com/site/recursosparaomagosto/
lle arrebataron nas lareiras galegas hai varios séculos. Nestes días rendeselle
culto, é o Magosto.
O aire das frías noites do 1 e o 11 de novembro levou sempre en Galicia o recendo
das castañas asadas. O Magosto era o tempo que os galegos reservaban para honra-las
colleitas, despois do equinoccio, un costume que nestes últimos anos se intenta recuperar.
Proclamada de novo raíña, o queixume da castaña mentres é cociñada
convida a compartir con familiares e amigos as horas nocturnas alumeados polas faíscas
da lareira e a luz das lapas baixo o ceo raso.
Ó rito que acompaña a noite non lle falta de nada. Festa de mozos e mozas, eles traen
o viño tinto novo -o primeiro da colleita do ano-, mentres elas xuntan os froitos.
Di o refrán: "Por San Martiño faise o magosto con castañas asadas e viño ou mosto".
Novembro representa, en terras galegas, o tempo do Magosto e o comezo da
temporada da matanza do porco.
Por San Martiño celébranse reunións en casas e barrios durante as que se comen castañas
asadas acompañadas por chourizos e polo primeiro viño tinto da colleita do ano.
RECURSOS PARA O MAGOSTO:
https://sites.google.com/site/recursosparaomagosto/
Ningún comentario:
Publicar un comentario